Huur betalen en de coronacrisis

Nienke Algemeen

Op dit moment zitten we nog zeker een maand allemaal in een stevige lock down. Dat betekent voor veel mensen een lastige situatie van balanceren tussen thuis werken, kinderen opvangen, je zorgen maken om ouders die je niet meer kan bezoeken. Er is een groep mensen die ook nog financieel een stevige klap krijgt van de crisis. Dat zijn veel ZZP’ers die geen opdrachten meer krijgen, flexwerkers die zonder werk zitten en anderen wier inkomen verdwijnt of daalt door de crisis. Toch vallen de brieven met huurverhoging weer op de mat, ook van Stadgenoot. Hoe moet je dat oplossen met een (veel) lager inkomen dan je gewend bent? Huurgenoot heeft die vraag ook bij Stadgenoot neergelegd. Kan de huurverhoging dit jaar niet worden uitgesteld of overgeslagen?

Stadgenoot wil niet de hele huurverhoging overslaan of uitstellen. Er zijn ook veel mensen voor wie er financieel niets verandert, zij kunnen de huur wel betalen. Samen met de andere corporaties is afgesproken om maatwerk te leveren voor de huurders die door de crisis financieel in de knoei zijn gekomen.

Anneke Verboom, beleidsadviseur Schuldenproblematiek van de AFWC op de website van Aedes: ‘We zetten juist nu onze succesvolle Sluitende Aanpak Vroegsignalering door, met intensieve inzet van corporaties en de succesvolle projecten Vroeg eropaf en Geregelde Betaling met gemeenten en maatschappelijk dienstverleners. In plaats van na twee maanden huurachterstand, kunnen corporaties nu al na één maand signalen doorsturen naar de gemeente. De corporaties zetten extra mensen in om huurders te bellen of contact te leggen via brieven en WhatsApp.’ Het grootste deel van de huurders die nu in financiële problemen komen zijn zzp’ers. Daarvan zijn er relatief veel in Amsterdam. Verboom: ‘In april hebben velen nog een buffer, maar we weten nog niet hoe het straks in mei gaat. Ondernemers zijn goed in hun vak, maar vinden de administratieve kant van hun onderneming soms lastiger. Iemand die nu heel hard bezig is zijn bedrijf te redden, ziet in alle stress de vaste woonlasten misschien over het hoofd. We roepen huurders op om zo snel mogelijk contact op te nemen met corporaties om problematische schulden te voorkomen.’

Indien huurders van Stadgenoot de huur niet kunnen betalen omdat hun inkomen door de crisis is weggevallen of gedaald, dan kunnen zij contact opnemen met Stadgenoot.