Gezondheidsraad: loden leidingen risico voor jonge kinderen en zwangere vrouwen

Nienke Algemeen

In Nederland hebben 100.000 tot 200.000 woningen loden waterleidingen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen advies van de Gezondheidsraad. In Noord ontstond de afgelopen weken de nodige onrust nadat er in het drinkwater te hoge concentraties lood werden gevonden.

Lood in de waterleiding?

In Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot (Amsterdam-Noord) zijn loden waterleidingen aangetroffen. Er is een risico dat er lood in het drinkwater terecht komt. Met name voor kinderen tot 7 jaar en zwangere vrouwen is dat een gezondheidsrisico.

 

Kunnen loden waterleidingen ook in woningen van Stadgenoot voorkomen? De kans is klein. Sinds 1960 mogen loden waterleidingen niet meer gebruikt worden. Ze zijn bijna overal vervangen. Momenteel wordt onderzocht of er in Amsterdam, buiten Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot, nog meer woningen zijn met loden waterleidingen. Ook Stadgenoot doet onderzoek.

Als u twijfelt of u te maken hebt met een loden waterleiding, neem dan contact op met Stadgenoot. Als het nodig is, komen zij langs om de situatie te controleren. Als inderdaad een loden leiding wordt aangetroffen, wordt deze zo snel mogelijk vervangen.

Zolang u het niet vertrouwt, is met name voor zwangere vrouwen en kleine kinderen het advies om niet uit de kraan te drinken maar flessenwater te gebruiken

Voor meer informatie klik hier