Datalek Stadgenoot

Nienke Algemeen

Datalek op aanbod.stadgenoot.nl en ombudsman.stadgenoot.nl gedicht

Afgelopen vrijdag kwam Stadgenoot erachter dat de externe hostingpartij voor de website
aanbod.stadgenoot.nl is gehackt. Later bleek ook dat de site ombudsman.stadgenoot.nl die bij deze partij wordt gehost, gehackt is. Inmiddels is het datalek gedicht en heeft Stadgenoot een melding van het datalek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In overleg met de externe hostingpartij worden nu extra technische en organisatorische maatregelen genomen om datalekken zoveel als mogelijk in de toekomst te voorkomen.

Mail gestuurd

Stadgenoot heeft kunnen achterhalen dat op de website aanbod.stadgenoot.nl ongeveer 30.000 mensen gegevens hebben achtergelaten omdat ze geïnteresseerd waren in een koopwoning, een parkeerplaats (koop of huur) of een vrije sector huurwoning. Al deze mensen hebben inmiddels een mail ontvangen met het bericht dat hun gegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen. Het gaat om naam en contactgegevens en in geval van interesse voor een koopwoning een opgave van het jaarinkomen en bij interesse van een parkeerplaats het kenteken. Er is een e-mail adres privacy@stadgenoot.nl opengesteld waar mensen terecht kunnen met hun vragen of zorgen.

Website ombudsman

Ook de mensen wiens gegevens via de website ombudsman.stadgenoot.nl zijn gehackt hebben een mail ontvangen. Het gaat hier om ruim 100 mensen wiens gegevens mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen.

Geen gegevens gehackt huurders of kopers

Het gaat alleen om gegevens van mensen die interesse hebben getoond in een koop- of vrije sector huurwoning of parkeerplaats. Als naar aanleiding daarvan overgegaan is tot koop of huur zijn die gegevens niet op deze website terecht gekomen.Deze gegevens staan op onze eigen locatie die dus niet gehackt is. Alle gegevens van onze (sociale) huurders zijn veilig.

Waarschuwing

In de mail aan alle betrokkenen zijn excuses aangeboden namens Stadgenoot voor dit datalek. We waarschuwen mensen om extra waakzaam te zijn voor nepbrieven, phishing mails of telefoontjes van oplichters. En we roepen mensen op om met ons contact op te nemen wanneer ze iets niet vertrouwen.